I dag, 25. oktober, har regjeringen ved Helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre og Justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl lagt frem Forebyggings- og behandlingsreformen. Regjeringen peker på at innbyggere som har brukt ulovlige rusmidler har blitt diskriminert, stigmatisert og opplevd skam i kontakt med offentlige tjenester. Disse fenomenene vil man komme til livs med denne reformen. Men tiltakene bygger på en misforstått oppfatning av hva som forebygger skam og stigma.
Kriminalisering og stigma: Regjeringen vil gjøre det vanskeligere å bruke rusmidler og opprettholder at bruken av ulovlige rusmidler skal være forbudt. Dette forebygger ikke skam og stigma, men forsterker dem. Kriminalisering av personer som bruker ulovlige rusmidler er en av rotårsakene til stigma.
Støttede tiltak: Vi støtter flere av regjeringens tiltak, særlig de finansiert i statsbudsjettet for 2025, som tilskuddsordninger for lavterskeltiltak som Eikaklinikken og skadeforebygging som rusmiddelanalysetjenester. Flere brukerrom er også positive tiltak. Disse tiltakene kommer imidlertid på toppen av en tilnærming som skaper mer av det samme som man vil forebygge.
Kritikk av regjeringens retorikk: Under pressekonferansen uttrykte Mehl empati for brukere som mottar helsetjenester og beskrev dem som personer med sammensatte livsutfordringer, «kanskje gjennom hele livet». Samtidig gjorde hun et skille mellom disse personene og «unge menn, med skuldrevesker og sparkesykler», som er stigmatiserende stereotypier om personer fra Grønland og Oslo Øst. Disse områdene har historisk sett vært målgrupper for norsk ruspolitikk som ført til at personer fra lavinntektshushold og med innvandrerbakgrunn blitt diskriminert. Regjeringen snakker om forebygging av diskriminering, men ser ikke at de kan bidra til mer av det. Dette til tross for at NOUen «Håndheving av mindre narkotikasaker» (juni 2024), som ble overrakt Justisminister Mehl, slo fast at rusmiddelavhengighet er et så komplekst fenomen at det ikke er mulig å gjøre en nyttig rettslig avgrensning mellom rekreasjonelle brukere og rusmiddelavhengige.
Konsekvenser av regjeringens politikk: Vi frykter at regjeringens foretrukne politikk, som prioriterer justispolitiske virkemidler som mer straff, kontroll og fengsling av barn, mer enn helse- og sosialpolitiske tiltak, vil virke mot regjeringens egne uttalte mål med deres reformforslag.